Autovoordeelwinkel.nl, al 15 jaar alles voor uw auto
0
Winkelwagen

Hoe kies ik de juiste fietsendrager?

Hoe kies ik de juiste fietsendrager?

Hoe kies ik de juiste fietsendrager?

Wilt u graag uw eigen fietsen meenemen op vakantie of wilt u een het liefst een mooie fietstocht maken in eigen land? Met een fietsendrager op de auto kunt u alle kanten op en heeft u oneindige mogelijkheden om van uw fiets te genieten, ook als u met de auto reist! Maar hoe kiest u nu de juiste fietsendrager? En waar moet u op letten bij het kopen van een fietsendrager?  Autovoordeelwinkel.nl helpt u graag met het maken van de juiste keuze.

In deze blog leggen we uit waar u rekening mee moet houden wanneer u een fietsdrager gaat kopen én leggen we uit wat de verschillen zijn tussen de type fietsendragers die op de markt zijn. Lees onze blog over het kiezen van de juiste fietsendrager en vind een topkwaliteit fietsendrager die het beste aansluit bij uw wensen. Zo voorkomt u een miskoop en kiest u voor de juiste fietsendrager!

Uitgelicht

 • Waar op de auto plaatst u de fietsendrager?
 • Fietsendrager op de trekhaak
 • Pluspunten fietsendrager trekhaak
 • Verlichting trekhaakfietsendrager
 • Maximaal gewicht fietsdrager voor op de trekhaak
 • Tips voor vervoeren elektrische fietsen
 • Fietsendrager op het dak
 • Pluspunten fietsendrager dak
 • Aanschaf dakdragers
 • Montage van fiets op dakdrager
 • Maximale dakbelasting
 • Tips voor vervoeren fiets met carbon frame
 • Fietsendrager op de achterklep
 • Pluspunten achterklep fietsendrager
 • Montage van fiets op achterklep drager
 • Tips voor vervoeren damesfiets
 • Online kopen fietsendrager?
 • Fietsendrager kopen in de winkel?

Waar op de auto plaatst u de fietsendrager

Om te beginnen is het goed om te weten dat er drie verschillende type fietsendragers op de markt zijn. Trekhaakfietsendragers, dakfietsendragers en achterklep fietsendragers . Welke fietsendrager geschikt is voor uw auto en uw fiets hangt af van verschillende factoren. Ten eerste de technische specificaties van uw auto. Heeft u een auto met of zonder trekhaak?  Wat is het draagvermogen van het dak? Ten tweede het type fiets wat u wilt vervoeren. Als uw auto geen trekhaak heeft zijn er andere opties dan wanneer uw auto wel een trekhaak heeft. Ook het type fiets bepaald welke drager geschikt is voor het vervoeren van uw fiets. Een zware elektrische fiets vervoert u bijvoorbeeld altijd op de trekhaak maar een lichtgewicht racefiets kunt u ook gemakkelijk op het dak of op de achterklep van uw auto vervoeren.

Fietsendrager op de trekhaak

De meeste populaire fietsendrager is de trekhaakfietsendrager. Waarom deze fietsendrager zo vaak wordt verkocht komt voornamelijk door de veelzijdigheid en het hoge draagvermogen. Dankzij het hoge draagvermogen zijn veel trekhaakfietsendragers geschikt voor meerdere fietsen, variërend van 1 tot 4 fietsen. Ook voor het vervoeren van zware fietsen en elektrische fietsen is een trekhaakdrager erg geschikt. Pro User, Spinder, Uebler, Hapro, Yakima en Thule hebben een ruim aanbod van fietsendragers voor op de trekhaak waaronder een aantal modellen fietsendragers voor elektrische fietsen die door de Consumentenbond zijn uitgeroepen als ‘’Best Getest’

Pluspunten fietsendrager trekhaak

 • Hoog laadvermogen
 • Geschikt voor meerdere fietsen
 • Ideaal voor elektrisch fietsen
 • Compact op te bergen
 • Eenvoudig plaatsen van de fietsen
 • Makkelijk te monteren
 • Optioneel uitbreidbaar
 • Stabiele drager
 • Bij veel modellen: inklapbaar en toegang tot de kofferbak
 • Voorzien van verlichting en kentekenplaathouder

Verlichting trekhaakfietsdrager

Als de trekhaakfietsendrager op uw auto is gemonteerd worden meestal de ketenplaat en het achterlicht geblokkeerd. Daarom is het belangrijk om een fietsdrager te kopen met verlichting en een kentekenplaathouder. Bij de meeste fietsendragers zijn deze beide aanwezig alleen is er wel een verschil in het type aansluiting. Zo zijn er fietsendragers met verlichting met een 7-polige aansluiting en met een 13-polige aansluiting. Het is dus handig als uw fietsendrager en auto dezelfde aansluiting hebben zodat u geen verloopstekker hoeft te gebruiken. Wilt u toch een fietsendrager met een andere aansluiting dan die van uw auto? Dan kunt u dit oplossen door een verloopstekker van 7-polig naar 13-polig of van 13-polig naar 7-polig te gebruiken.

H3 7-polig

Fietsendragers met een 7-polige of ook wel 7 pin stekker genoemd zijn uitgevoerd met een aansluiting naar achterlichten, knipperlichten en remlichten.

H3 13-polig

Fietsendragers met een 13-polige of ook wel 13 pin stekker daarentegen zijn naast achterlichten, knipperlichten en remlichten ook uitgevoerd met een aansluiting naar achteruitrijlichten en mistlamp.

Maximaal gewicht fietsdrager voor op de trekhaak

Naast goede verlichting op de fietsendrager en de aanwezigheid van een kentekenplaat speelt ook de kogeldruk bij een trekhaakdrager een belangrijke rol. Houdt dus rekening met de kogeldruk van uw auto. Dit is de maximale druk die mag worden uitgeoefend op de trekhaak. Bekijk voor het kopen van de fietsdrager wat de kogeldruk van de auto is en wat het gewicht is van de fietsen die u wilt vervoeren.

Tips voor vervoeren elektrisch fietsen   

 • Haal de accu van de fiets af wanneer u deze vervoert
 • Wilt u het gewicht van uw elektrisch fiets verminderen zorg dan dat alle accessoires zoals kinderzitjes of tassen van uw fiets af zijn.
 • Wilt of kunt u niet zwaar tillen, kies dan voor een fietsendrager met oprijgoot hiermee kunt u makkelijk de fietsen op de drager rijden

Fietsendrager op het dak

Een andere manier om uw fietsen te vervoeren is op het dak van uw auto met een dakfietsendrager. Het voordeel aan de dakfietsendrager is dat u ook zonder trekhaak uw fiets kan vervoeren. U kunt bijna alle fietsen op fiets dakdragers plaatsen. Alleen het gebruik bij elektrische fietsen is niet mogelijk. Dit komt door het gewicht van elektrische fietsen. De meeste fietsdragers zijn geschikt tot 20 kg per fiets. Naast het laadvermogen van de fietsdragers is ook het tillen van een e-bike tot dakhoogte van uw auto niet aan te raden. Voor het vervoeren van elektrische fietsen adviseren wij dan ook altijd een trekhaak fietsendrager. Autovoordeelwinkel.nl levert uw fietsdrager dak van verschillende merken voor montage op de dakdragers

Pluspunten fietsendrager dak

 • Eenvoudig te bevestigen
 • Geen trekhaak nodig
 • Trekhaak is vrij voor aanhanger, vouwwagen of caravan

Aanschaf dakdragers

Voor het monteren van een dakfietsendragers heeft u dakdragers nodig om de fietsdrager aan te bevestigen. Houdt er rekening mee dat u deze moet aanschaffen voordat u een dak fietsendrager kunt gebruiken.


Montage van fiets op dakdrager

Autovoordeelwinkel.nl levert uw fietsdrager dak van verschillende merken voor montage op de dakdragers. Zo vindt u bij ons dakdragers van onder andere Atera, Thule en Yakima. Bij deze merken wordt er onderscheid gemaakt tussen 3 verschillende manieren van het monteren van de fiets. Hieronder ziet u de verschillende mogelijkheden met uitleg:

Montage aan het frame

Montage aan het frame gaat door middel van een frameklem. Deze manier van montage wordt veelal gebruikt bij stadsfietsen en andere fietsen zonder een kwetsbaar frame. Ook is montage aan het frame ideaal wanneer u een kleine kinderfiets moet meenemen, aangezien u vaak naast uw dakkoffer ook een kleine fietsendrager kwijt kan, u kunt dan bijvoorbeeld kijken naar de Thule FreeRide. Doordat de klem zorgt voor puntbelasting wordt het niet aangeraden om op deze manier fietsen met een carbon frame te monteren. Wilt u liever een frame montage bij uw carbon fiets of wilt u de meest uitgebreide fietsdrager dak van Thule? Dan adviseren wij de Thule ProRide.

Montage op de voorvork

Montage op de voorvork wordt bij de meeste racefietsen met kwetsbaar frame gebruikt. Kenmerk van deze montage is dat het voorwiel wordt gedemonteerd van de fiets. Geschikt voor fietsen met een steekas en zonder steekas en alle wieltypes. Voorbeelden van fietsendragers met voorvork montage zijn de  Atera Giro Speed en Thule FastRide. Optioneel kunt u er voor kiezen om een wielhouder mee te bestellen, zo hoeft het losse voorwiel niet in de kofferbak van uw auto te worden opgeborgen.

Montage op het voorwiel

Dit is de nieuwste vorm van montage en wordt onder andere gebruikt bij de Thule UpRide en Yakima HighRoad. Bij deze vorm van montage wordt het voorwiel geklemt tussen 2 wielklemmen. Dit betekend dat er helemaal geen contact is met het frame en dus wordt dit type montage aangeraden voor fietsen met een carbon frame.

Maximale dakbelasting

Wanneer u fietsen op een dakfietsendrager gaat vervoeren is het belangrijk om rekening te houden met de maximale dakbelasting van uw auto. Ook het maximale draagvermogen van de wielgoot is belangrijk om rekening mee te houden. Omdat elektrische fietsen vaak zwaarder zijn kunt u deze niet op een dakfietsendrager vervoeren.

Tips voor vervoeren fiets met carbon frame

Heeft u een carbon racefiets? Dan kunt het beste kiezen voor een dak fietsendragers met montage op de voorvork of op het voorwiel.

Fietsendrager op de achterklep

De laatste optie waar u voor kunt kiezen is de achterklepfietsendrager. Deze optie is echter niet geschikt voor iedere auto. Er zijn namelijk een aantal factoren die de toepasbaarheid belemmeren, namelijk: uw auto heeft een kunststof/zwakke/grote spoiler, uw auto beschikt over een kunststof/glazen achterklep of een dubbele achterdeur, de autofabrikant staat niet toe dat er een drager op de achterklep van uw auto gemonteerd wordt of uw auto is net nieuw op de markt en de fabrikanten hebben nog niet kunnen testen of de fietsendrager goed op de auto past. Bijna ieder type fiets kunt u op een achterklepdrager monteren behalve een elektrische fiets. Dit heeft te maken met het maximale draagvermogen van de fietsdrager op de achterklep.

Pluspunten achterklep fietsendrager

 • Geen trekhaak nodig
 • Eenvoudig te bevestigen
 • Geschikt voor meerdere fietsen

Montage van fiets op drager

Bij achterklep fietsendragers kunnen de fietsen op 2 manieren worden gemonteerd. Zo vindt u een montagetype met een frameklem en een wielgoot, vergelijkbaar met de montage op een trekhaak fietsendrager.

Tip voor vervoeren damesfiets

De meeste achterklepdragers hebben een bevestiging waarbij de fietsen in 2 houders hangen. Let hierbij op dat u voor fietsen met een vrouwenframe, altijd een 'Bike Frame Adapter' nodig heeft.

Heeft u een keuze kunnen maken? Bestel uw fietsendrager dan voordelig en snel op Autovoordeelwinkel.nl. Twijfelt u nog tussen verschillende modellen of wilt u graag een passend advies? Bezoek dan onze showroom in Zevenhuizen (Zuid-Holland) dan helpen onze verkoopspecialisten u graag bij uw aankoop.

Online kopen fietsendrager?

Autovoordeelwinkel.nl levert fietsendragers voor montage op trekhaak,  montage op het dak en montage op de achterklep van de auto. Voor elk type fiets hebben wij een geschikte fietsendrager in het assortiment. Heeft u een elektrische fiets (e-bike), mountainbike, fatbike, (race)fiets met carbonframe of een stadsfiets?

Bekijk het complete aanbod op www.autovoordeelwinkel.nl/reis-en-transport/fietsendragers/ en vind een geschikte fietsdrager voor uw type fiets. Op werkdagen voor 16:00 besteld, volgende dag in huis.

Fietsendrager kopen in de winkel?

Wilt u de fietsendrager liever eerst zien voordat u deze koopt? Kom dan langs bij ons in Zevenhuizen. Ook daar hebben we een breed assortiment aan fietsendragers staan. Profiteer van gratis advies en montage van de fietsendrager wanneer u hem op komt halen!
 
  Nancy van der Ploeg     12-05-2021 12:41     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.